8 tipp a pénzmegtakarításhoz, amikor elköltözöl Magyarországról

Wise

Külföldre költözöl? Egy nagyszerű hely az élethez, azonban nem mindig a legolcsóbb.

Szerencsére az európaiak azért dolgoznak együtt, hogy egyszerűbb és olcsóbb legyen itt élni, dolgozni és utazni.

Összeszedtük a legjobb tippeket arra, hogyan takaríts meg pénzt, még ha a külföldiek számára egyik legolcsóbb városban is élsz.


###Tanuld meg az adott nyelvet a lehető leggyorsabban

language

A nyelvtanulás nagy időbefektetést igényel, de nem feltétlenül pénzben. Minél hamarabb tudsz beszélgetni a helyiekkel az anyanyelvükön, annál hamarabb fog ez kifizetődni számodra.

Nyelviskola helyett inkább nézd meg a 6 legjobb applikációt nyelvtanulásra.


###Kezdj el kapcsolódni

facebook groups

Nagyon sok külföldi van ugyanabban a helyzetben, mint te. A különböző csoportok, főleg a Facebookon, nagyszerű módjai annak, hogy megtaláld őket és megosszátok egymást közt a különböző spórolási tippeket.

Európa majdnem összes részében vannak ilyen csoportok, néha nemzetiségre lebontva, mint például Amerikaiak Párizsban vagy Britek és más külföldiek Olaszországban. Ezekben a csoportokban mindent megtalálsz a lakáskereséstől a használt bútorokig, és a saját kérdéseid is felteheted.

Csatlakozz egyhez még a költözés előtt, hogy bennfentes információkkal láss neki az utazásnak.


###Oszd meg a lakásod

amsterdam flats

Idegenekkel összeköltözni ijesztőnek hangzik, de ez teljesen normális az európaiak körében kortól függetlenül, és ezzel pénzt takaríthatsz meg.

Sok európai országban, főleg Franciaországban és Németországban a lakásvásárlás nem annyira gyakori, így bőven találsz lehetőséget a bérlésre. Ne feledd, hogy számos európai nagyvárosban vannak nagy egyetemek, így az szálláshelyek elérhetősége (és áraik) nagyban függenek a félévektől.

A Craigslist nem vetette meg a lábát Európában, de minden ország rendelkezik a saját online listáival és albérlet kereső oldalaival. Például Olaszországban a Kijiji, Holldandiában a Marktplaats és Franciaországban a Leboncoin.


###Szabadulj meg az autótól

public transport

Lehet, hogy az autó nélkülözhetetlen volt számodra korábban, ám sok európai úgy éli le az életét, hogy meg sem tanul vezetni. Mindezt azért teszik, mert a legtöbb európai városban a tömegközlekedés kiváló, megbízható és megengedhető

Ezzel ellenben az autó fenntartása itt pedig drága lehet. A német autósok általában 450 euró körül költenek havonta a kocsijukra, míg a hollandok 600 és 800 euró között költenek.

Az utazást megosztó alkalmazások, mint például az Uber is segítenek. Ha néha a tömegközlekedést veszed igénybe, akkor egy kocsi rendszeres leintése olcsóbb lehet, mint a sajátodat vezetni.


Egyél kevesebbért

cafe

Európában található a világ néhány legjobb (és legdrágább) étterme, de te is ehetsz finomat akár bankrablás nélkül is.

Keresd a ebéd ajánlatokat vagy töltsd le az éttermek applikációit különleges ajánlatokkal. A Groupon Európa nagyobb részeiben elérhető, de sok ország rendelkezik a saját verziójukkal, mint például Redeem and Get Írországban vagy B—nusz Brig‡d Magyarországon. A TripAdvisor által kínált The Fork is egy nagyszerű oldal jó ajánlatok és asztalfoglalások esetén nyelvi akadályok nélkül.

Az otthoni étkezéshez óriás választékú húsokat, halakat, zöldségeket és még sok mást lehet venni a nagyszerű európai piacokon. A zöldségeket itt általában kilóra adják, de légy óvatos az olyan standokkal, ahol nem látod az árakat kiírva.

Végezetül pedig bármilyen olcsó bort drágává tehetsz, ha 30 másodpercig kevered. Komolyan.


Találj olcsó repülőjegyeket

flights

Európa légtere tele van fapados járatokkal, melyek mindent megtesznek, hogy az áraik alacsonyak maradjanak. Beleértve a várostól távol eső reptereket is, ahol néha előfordul, hogy a város és reptér közötti utazás drágább, mint maga a repülőjegy.

Amint utánajártál ennek, nagyszerű ajánlatokat találsz majd.

Az egyik legjobb weboldal a repülőjegyek összehasonlítására a Skyscanner. Különböző elméleteket lehet hallani arról, hogy hogyan tudod megtalálni a legolcsóbb repülőjegyeket, de mi eláruljuk neked, valóban hogyan is működik.

7 héttel az utazás előtt foglalj jegyet kedd délután és legyél rugalmas. Sok légitársaság hétfő este indítja el a jegyek értékesítését és a következő napok során változtatja meg az árait a versenytársakéhoz képest.

Továbbá néhány légitársaság ingyenes lemondást ajánl az első 24 órában, így ha az ár addig változik, akkor nyugodtan törölheted a foglalásod és új jegyet vehetsz. Szükség esetén pedig ismételd meg!


###Spórolj a borravalón

tips

Egy pénzmegtakarítási tipp az, hogy ne adj borravalót. Ha amerikai vagy, akkor azt gondolhatod, hogy ez nem helyes, de ne aggódj.

A borravalók nem annyira elterjedtek Európában, így a legtöbb szolgáltatásban dolgozók magasabb fizetést kapnak, így nem kell kompenzálni. Az európaiak általában csak 10% borravalót szoktak adni a pincéreknek, ám sok esetben ez már bele van számolva a számlába.

Európában az ennél magasabb borravaló adása vagy más szakembereknek szánt borravaló pedig nem csak felesleges, hanem kínos is.


Ne fizess többet a szükségesnél, amikor külföldre utalsz

Legyen szó arról, amikor új országba költözöl, vagy ha éppen a jelzálog kölcsönödet fizeted otthon - ne fizess többet a kelleténél.

A bankok akár további 5% rejtett díjat is felszámolnak a saját átváltási árfolyamukkal. A Wise mindig a valódi piaci középárfolyamot használja, ami azt jelenti, hogy akár 8-szor olcsóbb.


*Please see terms of use and product availability for your region or visit Wise fees and pricing for the most up to date pricing and fee information.

This publication is provided for general information purposes and does not constitute legal, tax or other professional advice from Wise Payments Limited or its subsidiaries and its affiliates, and it is not intended as a substitute for obtaining advice from a financial advisor or any other professional.

We make no representations, warranties or guarantees, whether expressed or implied, that the content in the publication is accurate, complete or up to date.

Money without borders

Find out more

Tips, news and updates for your location