Flytte til Italien: Alt du skal vide

Sara Wickström

Står du og ønsker at flytte til Italien? Så har du helt sikkert en hel del spørgsmål omkring livet i sydeuropæiske land. I denne artikel kan du bl.a. finde svar på, hvor meget det koster at bo i Italien, de største banker i landet har, samt hvordan det er at søge job — og meget mere.

Vi tager også et kig på bank alternativet Wise, som kan være en god løsning for dig, der ønsker at spare på flytteomkostninger.

Med en Wise konto kan man overføre billigt til udlandet — meget billigere end traditionelle banker.

Lær mere om Wise 💰

Dette skal du vide, inden du flytter til Italien

Sørg for at undersøge et par ting, før du flytter til Italien.

Fakta om Italien:

  • Italien er estimeret til at have en befolkning på 61.021.855 mennesker i 2023.
  • Det officielle sprog i Italien er italiensk. Mindre grupper taler dog også tysk, fransk eller slovensk.
  • Rom er hovedstaden i Italien og samtidig den største by i landet. Derefter er de største byer Milano, Napoli og Torino.
  • Italien benytter EUR som sin hovedvaluta.

Leveomkostninger i Italien

Lad os tage et kig på, hvor meget det koster at leve i Italien:¹

Italien Danmark
Måltid på billigere restaurant 111,72 kr. 140 kr.
Måltid på McDonalds 63,81 kr. 86,50 kr.
Billet til offentlig transport 11,17 kr. 24 kr.
Biografbilletter 67,03 kr. 120 kr.
Benzin, pr. liter 14,40 kr. 14,76 kr.
Fitness medlemskab 349,14 kr. 258,02 kr.
Husleje i byen (1 soveværelse), pr. måned 4.854,80 kr. 7.686,77 kr.
Husleje uden for byen (1 soveværelse), pr. måned 3.779,05 kr. 5.687,77 kr.
Forbrug (varme, el, vand mv.), pr. måned 1.403,92 kr. 1.471,80 kr.

Der er generelt lavere omkostninger i Italien. Man skal dog også huske, at de gennemsnitlige lønninger i landet også er en del lavere, end de er i Danmark.

Banker i Italien

Hvis du ønsker at åbne en bankkonto i Italien, kan du tage et kig på nogle af de største banker i Italien, som tilbyder konti til private kunder:

  • Intesa Sanpaolo SpA
  • Unicredit SpA
  • Cassa Depositi e Prestiti SpA

Du skal forvente, at det ikke altid er muligt at oprette en konto i en italiensk bank på nettet. Det kan være, at du er nødt til at møde personligt op i en af banken filialer. Når man er borger i et EU-land, har man retten til at åbne en bankkonto i et andet EU-land.

Hvis du ønsker at åbne en bankkonto i Italien, kan du forvente at skulle præsentere følgende dokumenter:

  • Gyldigt pas
  • Italiensk skattenummer (Codice Fiscale)
  • Opholdstilladelse eller dokumentation på italiensk adresse
  • Evt. dokumentation på beskæftigelse

Italienske banker kan også kræve, at man bekræfter, at man overholder lovgivningen omkring hvidvaskning af penge.

Ønsker man ikke at møde personligt op i en italiensk bank for at oprette en konto, er der heldigivs alternativer på markedet. Med den digitale løsning Wise kan man åbne en konto på nettet nemt og hurtigt. Hele processen foregår online, og der er ingen krav om, at man skal møde personligt op nogle steder. Læs meget mere om alle fordelene ved en Wise konto længere nede i artiklen.

Velfærd i Italien

Når man bor i Italien og betaler skat, har man ret til velfærd. I italien kan man få velfærd såsom sundhedsvæsen, pension, social forsikring og forsikring ved arbejdsløshed. Man kan dog ikke forvente helt samme system som i Danmark, da man betaler en smule for blive behandlet ved lægen. Når man ankommer til Italien, skal man huske at registere sig, for at få adgang til disse fordele, hvor man samtidig også får lov til at vælge læge.

At finde et sted at bo

Der er generelt billigere husleje i Italien end i Danmark. Til trods for at Rom er hovedstaden, er det ikke byen med den højeste gennemsnitlige husleje. Se i tabellen nedenfor, hvilke priser man kan forvente i de fire største byer i landet:

By Husleje i byen (1 soveværelse), pr. måned Husleje i byen (3 soveværelser), pr. måned
Rom² 8.068,48 kr. 15.831,95 kr.
Milano² 9.820,27 kr. 20.196,76 kr.
Napoli³ 4.755,15 kr. 8.656,91 kr.
Torino³ 4.757,06 kr. 9.256,59 kr.

At finde et job

Som EU-borger har man ret til arbejde i Italien uden visum eller opholdstilladelse. Det kan være svært at finde et job i Italien, når man er udlænding. Det gøres sværere, hvis man ikke kan italiensk. Det er derfor en fordel, hvis man selv kan snakke italiensk. Det er tilmed at foretrække, hvis man søger job med et CV oversat til italiensk. Men når det så er sagt, så er det muligt at finde et job, hvis man har de rette kvalifikationer.

Hvis man er dansk statsborger og jobsøgende, samt modtager dagpenge, kan man flytte til Italien for at søge job og samtidig modtage danske dagpenge i op til 3 måneder. Det kræver dog, at man tilmelder sig arbejdsformidlingen i Italien, som er de såkaldte Centri per l'impiego (Cpi).


Krav ved flytning til Italien — hvad har jeg brug for?

Italien er en del af EU, og er man dansk statsborger, kan man frit flytte til Italien — endda helt uden opholdstilladelse. Hvis man kan se sig selv bo i Italien, er det derfor nemt som dansker. Dog skal man inden for 3 måneder registrere sig i det lokale folkeregister og samtidig få udstedt et opholdsbevis.

For at blive optaget i det italienske system (skattekort, folkeregister, sundhedsvæsen mv.) skal have et italiensk skattenummer, også kaldet Codice Fiscale. Skattenummeret kan man ansøge om ved det lokale skattekontor eller på den italienske ambassade inden afrejse.

Hvis man flytter til Italien i mere end 6 måneder, skal man også huske at melde fraflytning fra Danmark senest 5 dage efter flytning ud af landet. Gør man ikke dette i tide, kan man risikere at modtage en bøde.


Kan jeg permanent flytte til Italien som dansker?

Som EU-borger kan man frit flytte til og søge arbejde i et andet EU-land.

Som sagt skal du blot registrere dig i det lokale folkeregister i Italien inden for 3 måneders ophold, men ellers kan du blive så længe, du har lyst til. I Italien skal du også have udstedt et opholdsbevis, men ellers er der ingen særlige krav til danskere, som ønsker at slå sig ned permanent i landet i Sydeuropa.


Spar på flytteomkostninger med Wise

Du kan åbne en eurokonto hos Wise og på den måde spare penge på alle omkostningerne, som du skulle have i forbindelse med en flytning til Italien.

Man kan endda modtage konto detaljer til 7 forskellige valutaer, EUR inkluderet, som gør det endnu nemmere at modtage og sende penge i udlandet. Med en konto hos Wise, kommer der mange flere gode fordele:

  • Muligheden for at besidde, sende og modtage op til 40+ forskellige valutaer
  • Betal som de lokale med Wise debetkort
  • Aldrig nogle skjulte gebyrer
  • Billige overførsler til og fra udlandet
  • Virtuelle betalingskort

Det er tilmed utrolig nemt og hurtigt at åbne en konto hos Wise. Det tager faktisk kun få minutter at oprette sig, og hele processen foregår online. Der er ingen grund til at møde personligt op nogle steder for at bekræfte sin identitet.

Registrer dig gratis hos Wise

Kilder

  1. Numbeo: Country comparison — Italy/Denmark
  2. Numbeo: City comparison — Rome/Milan
  3. Numbeo: City comparison — Naples/Turin \

*Se Vilkår for anvendelse og produkttilgængelighed for din region eller besøg Wise gebyrer og priser for at få de seneste priser og gebyroplysninger.

Denne meddelelse er til generelle informationsformål og udgør ikke juridiske, skattemæssige eller anden professionel rådgivning fra Wise Payments Limited eller dets datterselskaber og dets tilknyttede selskaber, og det er ikke tænkt som en erstatning for at få rådgivning fra en finansiel rådgiver eller nogen anden fagperson.

Vi afgiver ingen erklæringer, garantier eller garantier, hvad enten det er udtrykt eller underforstået, at indholdet i meddelelsen er nøjagtigt, fuldstændigt eller opdateret.

Penge uden grænser

Få mere at vide

Tips, nyheder og opdateringer for dit land