Uwaga, nazwa Twojego „konta głównego” w Wise może się różnić w zależności od lokalizacji. Aby potwierdzić dokładną nazwę używaną w Twoim regionie, sprawdź produkt bezpośrednio.
Po utworzeniu grupy lub puszki możesz dodawać członków zespołu i zarządzać nimi. Każda osoba z uprawnieniami do otwierania grup i puszek oraz zarządzania nimi lub przeglądania wszystkich transakcji i pobierania wyciągów będzie miała domyślny dostęp do niej, więc nie musisz jej dodawać.
Dowiedz się więcej o zarządzeniu dostępem zespołu
Jak mogę dodać członków zespołu do grup lub puszek?
Potrzebujesz uprawnień do otwierania grup i puszek oraz zarządzania nimi. Aby dodać członka zespołu:
Przejdź do grupy lub puszki, do której chcesz go dodać. Wszystkie swoje grupy i puszki znajdziesz na ekranie głównym.
Wybierz Zespół
Wybierz Dodaj członków zespołu
Jeśli masz uprawnienia do dodawania lub usuwania członków zespołu i zmieniania ich uprawnień, możesz zaprosić nowego członka zespołu do swojego konta firmowego. W przeciwnym razie możesz po prostu wybrać istniejących członków zespołu do dodania do grupy lub puszki.
Wybierz Potwierdź
Jak usunąć członka zespołu z grupy lub puszki?
Jeśli nie chcesz już, aby członek zespołu mógł przeglądać, wysyłać lub wydawać środki z grupy lub puszki, możesz go z niej usunąć. Dotyczy to również głównego konta.
Potrzebujesz uprawnień do otwierania grup lub puszek oraz zarządzania nimi. Aby usunąć członka zespołu z grupy lub puszki:
Przejdź do grupy lub puszki, z której chcesz go usunąć. Wszystkie swoje grupy i puszki znajdziesz na ekranie głównym.
Wybierz Zespół
Wybierz Zarządzaj obok członka zespołu, którego chcesz usunąć
Wybierz Usuń z tej grupy/puszki
Członkowie zespołu, którzy mają uprawnienia do przeglądania wszystkich transakcji i pobierania wyciągów lub otwierania grup i puszek oraz zarządzania nimi, mają domyślny dostęp do wszystkich grup i puszek i nie można ich usunąć. Dotyczy to również Twojego głównego konta.
Co się stanie, jeśli uprawnienia na karcie członka zespołu zostaną zmienione?
Jeśli uprawnienie członka zespołu do zamawiania własnej karty debetowej zostanie usunięte, trwale dezaktywujemy jego karty dla wszystkich grup, do których należy.
Co się stanie, jeśli członek zespołu odejdzie z firmy lub jego konto zostanie zawieszone?
Gdy członek zespołu opuszcza firmę, każdy członek zespołu z uprawnieniami do dodawania lub usuwania członków zespołu może usunąć go z konta firmowego. Usunie go to z wszelkich grup lub puszek, do których został dodany. Trwale dezaktywujemy wszystkie jego karty – tej czynności nie można cofnąć.
Jeśli profil Wise danego członka zespołu jest zawieszony przez Wise z jakiegokolwiek powodu, jego karty zostaną trwale usunięte i nie będzie on w stanie wydawać z Twojego konta firmowego. Jeśli tak się stanie, prosimy o kontakt.
Ile kart mogą zamówić członkowie zespołu dla grup?
Członkowie zespołu mający uprawnienia do zamawiania własnej karty debetowej mogą zamówić tylko jedną fizyczną kartę dla całej firmy. Oznacza to, że jeśli zamówią fizyczną kartę dla jednej grupy, nie będą mogli zamówić kolejnej fizycznej karty dla głównego konta ani żadnej innej grupy.
Jeśli członek zespołu ma uprawnienia do zamawiania kart cyfrowych, może również:
zamówić do 3 kart cyfrowych dziennie,
posiadać do 3 aktywnych kart cyfrowych w dowolnym momencie.
Jak stosuje się limity wydatków w grupie?
Nie można ustawić limitów wydatków dla każdej grupy, ale członkowie zespołu mogą ustawić limity wydatków dla każdej ze swoich kart.
Każdy członek zespołu ma również limit wydatków dla posiadacza karty, który stanowi kwotę, jaką może wydać i wypłacić ze wszystkich swoich kart we wszystkich grupach.
Wszystkie wydatki są również wliczane do limitów wydatków na koncie, czyli kwoty, którą wszyscy użytkownicy konta mogą łącznie wydać i wypłacić.
Dowiedz się więcej o limitach wydatków na koncie firmowym
Jak mogę zobaczyć wszystkie karty powiązane z grupą?
Członkowie zespołu w grupie z uprawnieniami do przeglądania wszystkich członków zespołu mogą zobaczyć wszystkie karty powiązane z grupą z zakładki Karty w grupie.
Członkowie zespołu bez tego uprawnienia, mogą zobaczyć tylko własne karty w grupie, do której należą – nie mogą zobaczyć kart innych członków zespołu.